dinsdag 14 juli 2020

Groenpootruiter

Het was gisteravond nog steeds mooi weer en gezien de regen die er aan komt ga ik nog even terug na het avondeten. De avonden zijn heel anders in de hut. Het is er warm nu, voor het eerst zit ik met korte mouwen. Meestal ben ik goed ingepakt want het is een tochtgat hoor. Ook het licht is later op de dag heel anders. in de namiddag helemaal niet gunstig want het is veel te fel. Later, als de zon wat meer is gezakt gaat het weer. Dan schijnt de zon op de linkeroever van het ven. De sfeer is heel anders dan. Niet minder fijn maar anders. Er zitten ook vlinders. Helaas krijg ik de koninginnenpage niet op de foto maar wel deze dagpauwoog.
 


en even later de PhegeavlinderKwikstaarten zijn er altijd veel te zien dit jaar. Ze hebben hun jonkies gekregen op de hei. Er gaat er even eentje in de takken zitten. De blauwe lucht als achtergrond doet het altijd goed.


Ik doe al dagen mijn stinkende best om de gierzwaluwen te fotograferen. Het zijn zeer snelle rakkertjes. Beter dan dit is me nog niet gelukt maar ze horen hier wel thuis. Ze komen dagelijks in grote getale insecten pikken boven het ven.


De grauwe gans is er altijd en zoveel dat ik ze niet meer kan tellen. Overdag komen ze en tegen de avond vertrekken ze allemaal. Waar zouden ze toch blijven. Het zijn er zeker 400. Ze zijn ook erg in de rui. Dat is te zien aan de veertjes die werkelijk overal liggen en drijven.


Het mooiste van vanavond is wel de groenpootruiter. Ik heb er wel 100 foto's voor moeten maken want hij zat ver weg en in het harde licht. Uiteindelijk heb ik er nog wel wat van kunnen maken.Stukje Wikipedia voor de liefhebbers.

--o0o--

De groenpootruiter is de grootste uit het geslacht Tringa (ruiters). Hij is 32 cm lang, gemiddeld 1 cm meer dan de zwarte ruiter en ruim 5 cm groter dan de tureluur. De groenpootruiter lijkt enigszins op de tureluur, maar is duidelijk te herkennen aan de groenachtige poten en de geheel donkere snavel, die bij de tureluur beiden oranje zijn. Ook ontbreekt bij de groenpootruiter de witte achterrand bij de vleugels. De roep van de groenpootruiter klinkt als tjuu, tjuu, tjuu. Tijdens de balts roept de vogel langdurig kluwuu. Verder is de vogel lichter dan de tureluur (in winterkleed), grijs van boven en met een lichte kop en hals. Hij heeft in vlucht witte wigvormige stuit en donkere vleugels. De snavel is heel licht omhoog gebogen. Deze ruiter wordt vaak samen gezien met andere ruiters zoals de zwarte ruiter, witgat en tureluur.

--o0o--


Er komen wat roodborsttapuitjes poseren. Ik weet nog dat ik die voor het eerst zag op de hei. Dat is al wat jaartjes terug. Het lukte me nooit om ze te fotograferen toen. Steeds als ik mijn camera voor mijn gezicht had vlogen ze weer een stukje verder. Ik ook, maar dan op de fiets, richten en weg waren ze. Ik wist de naam niet van deze mooie vogeltjes dus ik heb ze toen omgedoopt tot plagertjes. Zo heb ik ze lang genoemd. 
Dan worden we getrakteerd op een mooie grasmus. Ja we, want een vogelmaatje is intussen ook gearriveerd. Ook enthousiast met verrekijker en P1000. 

De grasmus is ook zo mooi. En het avondlicht maakt dat we er een mooie foto van kunnen maken.


De kievit zit ook voor ons op het strandje. Het warme licht kleurt hem heel mooi.


Dan ga ik echt naar huis. Ik ben er doodmoe van. Ik weet niet precies hoeveel uren ik vandaag heb zitten turen maar ik kom tegen zeker wel aan 7 uur.
Ach ja, er zijn ergere dingen.

-wordt vervolgd-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten